9.dan TOSKANA; delo, nakup vina in olja ter počitek!
Ponedeljkovo jutro smo začeli ob 6.30, ko smo zunaj na
svežem zraku pozajtrkovali in se nato »polni energije« s kolesi odpravili na
delo. V zavetišču smo ponovili vsakodnevne terapije konj, nato pa smo si kupili
še majice, z logotipom zavetišča za konje v Italiji. Po delu, ki smo ga tokrat
opravili prej kot po navadi, smo si v našem dvotedenskem domovanju pripravili
kosilo. Umešana jajca in hrenovke drugič. J
Po kosilu smo pomili posodo in se spravili k počitku, ki je trajal (pri nekaterih)
vse do poznega popoldneva. Profesor in močnejša polovička so se kasneje odpeljali
do zavetišča, kjer so nakupili olje in vino za domače v Slovenji. Okoli 18:00
smo se odpravili na pašnik v bližini naše hiške in oskrbeli preostale konje.
Na splošno o konjih:
Konj je rastlinojed, vendar se njegova prebavila zelo
razlikujejo od ostalih rastlinojedov.
Ima kratka prebavila in majhen želodec, zato moramo konju zagotoviti več
manjših obrokov čez cel dan. Ker ima
konjski želodec močno mišično kardijo, ki preprečuje bruhanje in ker v želodčni
steni nimajo receptorjev za raztezanje, ob prenažrtju obstaja velika nevarnost
da konju poči želodec. Zato je zelo pomembna razporeditev obrokov. Zato dnevno količino hrane razdelimo na več manjših
obrokov. Uhlevljeni konji morajo imeti največji obrok zvečer, zato da so
zaposleni čez noč s prebavo hrane. Prosto v naravi, konji porabijo od 12-16 ur
za krmljenje. Ker so konji zelo izbirčni, morajo imeti vedno na voljo seno, če
jim nova krma ne ustreza. Prebava in absorpcija ogljikovih hidratov in
beljakovin pride pod vplivom encimov trebušne slinavke v tankem črevesju.
PRAVILA KRMLJENJA
KONJ
Ker ima konj slabo razvita prebavila, moramo sestavo krme
prilagajati. Pri načrtovanju obroka, moramo upoštevati starost, kategorijo in
namen živali.
OSNOVNI KRMNI OBROK
Osnovni krmni obrok je sestavljen iz suhe in sočne
voluminozne krme, ki vsebuje velik del surove vlaknine, ki je nujno potrebna za
pravilno prebavo. Surova vlaknina tudi omogoča dolgotrajno žvečenje, ter
pravilno obrabo zob,povzroča nastajanje pravilne prebavne strukture, ki le še
izboljša prebavo, omogoča enakomerno pomikanje hrane po prebavilih in
zagotavlja občutek sitosti.
VRSTE KRME
Poznamo sočno voluminozno krmo, med katero sodi paša, trava,
silaža, korenovke in gomoljnice ter suho voluminozno krmo, med katero štejemo
seno in slamo.
Konjem dajemo tudi koncentrirana krmila, ki jih delimo na
žita (oves, ječmen, koruzno zrnje, pšenica in rž), stročnice, oljnice in krmne
mešanice.
Tukaj se konji prosto pasejo, čeprav je poleti trave zelo
malo oz. je suha. Vsi imajo na voljo ves čas seno, ki je za naše razmere zelo
slabe kvalitete. Nekaterim, starejšim in bolnim, dajejo zjutraj in zvečer tudi
dodatno krmo, mešanico žit (oves, koruza), rožiče, sojino olje, melaso in
priboljške kot so jabolka in korenje. Ves čas imajo na voljo vodo. Napajalnike kontrolirajo
dva krat na dan.
A caval donato non si guarda in bocca.
A caval donato non si guarda in bocca.
Upam da bomo po povratku deležni kaj vaših nabav. Bolj prvega kot drugega
OdgovoriIzbriši